RECONSTRUCTII

Prin reconstructia, restaurarea, conservarea si valorificarea expozitionala de monumente etnografice in Muzeul In aer liber in cadrul proiectului, Muzeul ASTRA se apropie de finalizarea proiectului tematic început în anul 1963. In anul 2009 au fost incluse primele 4 gospodarii (integral sau partial) pe lista reconstructiilor finantate prin proiect:

Gospodarie de pomicultor din Balanesti, Jud. Gorj

In cadrul Sectorului alimentatiei populare a fost prevazuta, inca de la inceputul proiectarii sale, prezentarea a doua gospodarii, una pentru grupa viticulturii (casa din Vladesti, judetul Gorj), iar cealalta pentru grupa pomiculturii (gospodaria din Balanesti, judetul Gorj). Gospodaria din Balanesti are o valoare etnografica exceptionala fiind cu adevarat un monument al geniului constructor al taranului gorjean.

Gospodarie-atelier de prelucrare a pietrei din Cupseni, judetul Maramures

Gospodaria-atelier de pietrar din Cupseni este compusa din casa lui Filip Marin (Cupseni) si din sura lui Buda Vasile (Ungureni), la care s-au adaugat, ulterior, si alte anexe prin care, alaturi de pietrarit, sa fie ilustrate ocupatiile comune.

Gospodarie de miner marmurar, Alun, judetul Hunedoara

In anul 2005 a fost transferata In Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale "ASTRA" o casa de miner din satul Alun, comuna Bunila, judetul Hunedoara, ce a apartinut familiei Herbann, monument datat aproximativ la Inceputul secolului al XIX-lea, ai carui proprietari lucrau fie la cariera de marmura din sat, fie la minele de fier din Ghelari, harnicia lor fiind cea care le-a atras porecla de "albinele".

Casa de gaitanar din Scheii Brasovului, judetul Brasov

Casa aflata In reconstructie este tipica pentru arhitectura scheiana de la mijlocul secolului XIX, datând din anul 1853 conform inscriptiei in limba româna, cu caractere chirilice, aflata pe grinda din "casa dinainte".